Mikko Moilanen

FT, arkeologi, seppä

 Viikinkimiekat Suomessa


Sarja: Kirjokansi 171

Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

ISBN: 9789522229649

Vuosi: 2018

 https://sks.kauppakv.fi/sivu/tuote/viikinkimiekat-suomessa/2284425Viikinkiaikainen miekka oli pelätty ja tehokas ase. Miekkaa pidettiin aseista arvokkaimpana ja siihen liitettiin mystiikkaa sekä yliluonnollisia ominaisuuksia. Esineenä siinä kuvastuvat muodin ja tyylien virtaukset, taistelutekniset muutokset sekä metallintyöstömenetelmien kehittyminen.

Suomesta on löydetty valtavasti viikinkimiekkoja, mikä haastaa käsityksen maastamme viikinkiajan köyhänä syrjäseutuna. Näyttävästi kuvitettu Viikinkimiekat Suomessa kertoo viikinkiajan miekkojen tarinan aina sepän pajasta hetkeen, jolloin miekka joutui maahan jälkipolvien löydettäviksi.

Teoksessa miekkaa tarkastellaan sen merkityksen kannalta. Kuka miekkaa kantoi? Mitä miekka merkitsi viikinkiajan ihmiselle ja millaisia arvoja sille annettiin? Miten miekka toimi taisteluaseena ja millaisissa yhteyksissä sitä käytettiin? Miten miekat joutuivat maahan, mistä ne on löydetty?

Miekkaa esitellään myös fyysisenä esineenä. Millaisia muotoja miekka sai viikinkiajalla? Miten miekka valmistettiin ja koristeltiin? Miten miekat liikkuivat kaupan mukana viikinkiajan Euroopassa? Viikinkiajan miekkojen monimuotoisuutta esitellään runsain kuvin suomalaisista miekkalöydöistä, joista teokseen on valittu kokoelma mahdollisimman erilaisia sekä edustavia miekkoja.