Mikko Moilanen

FT, arkeologi, seppä

Miekkojen valmistus

Muotoilen miekanterät takomalla, kuten myös muutkin rautaiset esineet. Takomalla muotoillun esineen viimeistely on helpompaa, kun pinta vain puhdistetaan hiomalla ja kiillottamalla.

Kuvioteräksisten miekansäilien keskiosa ahjohitsataan yhteen kerrostetuista vartaista, joissa on vuorottelevia rauta- ja teräskerroksia. Miekanterän viisteet ovat parempilaatuista terästä, ja ne liitetään ahjohitsaamalla kuvioituun miekan keskiosaan. Lopuksi säilä muotoillaan takomalla.

Kuvioteräksinen säilä etsataan miedolla hapolla kuvioiden esiin tuomiseksi. Hiilettömät rautakerrokset jäävät kirkkaiksi, kun taas hiilipitoiset teräslamellit etsautuvat tummiksi.

Miekkojen säiläkirjoitukset on valmistettu ohuesta, kierretystä kuvioteräsvartaasta. Kirjaimet ja merkit upotetaan vasaroimalla kuumaan säilään tai sen aihioon, minkä jälkeen ne ahjohitsataan korkeammassa lämpötilassa kiinni säilään. Lopuksi säilä muotoillaan jälleen takomalla, kiillotetaan ja merkit etsataan hapolla näkyviin.

Säilät karkaistaan taonnan ja viimeistelyhionnan välissä, jotta niihin saadaan kova ja leikkaava terä. Karkaisussa kuuma säilä upotetaan öljyyn tai veteen, jotta se jäähtyy nopeasti. Tämän seurauksena teräksen kiderakenne muuttuu kovaksi ja hauraaksi. Karkaisun jälkeen terää pitää vielä päästää eli sitä lämmitetään matalampaan lämpötilaan, jotta hauraus häviää ja terä sitkistyy.

Viikinkiaikaisten miekkojen ennallistuksissa on joihinkin raudasta taottuihin kahvoihin upotettu kuparipitoisista langoista ja hopealangoista kuvioita. Langat upotetaan kaiverrettuihin uriin vasaroimalla, minkä jälkeen pinta tasoitetaan ja rauta ei näy sen alta. 

Eräs tekniikka on rouhia rautaisen kappaleen pinta taltalla pieniä uria täyteen. Tällaiseen rouhittuun pintaan voi vasaroida kiinni ei-rautaisia lankoja tai ohuita levyjä halutun kuvion mukaisesti.

Pronssiset kahvan osat tehdään valamalla.