Mikko Moilanen

FT, arkeologi, seppä

Roomalainen Pompeijin tyypin gladius. Tupessa messinkihelat.

Roomalainen Pompeijin tyypin gladius, jonka terässä on koristeena kuparilankaupotuksia. Tupen hela on valettu pronssista.

Vendeltyyppinen, keskisen rautakauden miekka, jonka mallina on Köyliönsaaren ruumiskalmistosta löydetty miekka. Miekan terä on kuvioterästä, ja kahvan materiaaleina on käytetty pronssia ja hirvensarvea.

Keskisen rautakauden ns. rengasmiekka kuvioteräksisellä terällä.

Ennallistus Viron Saaremaan Salmen laivahautauksesta löydetystä miekasta. Kahvan osat ovat hirvensarvea ja kullattua pronssia. Ponsi on koristeltu granaatein. Pelkistetystä raudasta ja teräksestä valmistettu terä on koristeltu kultalankaupotuksin. Tupen helojen mallit ovat myös Salmen laivahautauksesta.

  ​​​ ​​Petersenin B-tyypin miekka viikinkiajan alusta, mallina Liedosta löydetty miekka. Kahvan osissa on kuparilankaupotuksia ja kädensija on hirvensarvea.

Yksinkertainen Petersenin F-tyypin miekka tilaajan toivomalla kuvioteräksisellä säiläkirjoituksella.

Petersenin H-tyypin miekka kuvioteräksisellä säiläkirjoituksella varustetulla terällä. Kahvassa on upotuksina kuparia, messinkiä ja hopeaa. Puisen tupen kenkäin on valettu messingistä.

Yksinkertainen viikinkiaikainen miekka, jonka kahva kuuluu Petersenin H-tyyppiin.

Petersenin H-tyypin miekka, jonka mallina on löytö Halikosta. Rautaiset kahvan osat on pinnoitettu kuparilankaupotuksin, ja terässä on rautaisia säilämerkkejä.

Hollantilaisen löydön mukaan valmistettu Petersenin H-tyypin miekka. Terä on taottu 1800-luvun raudasta ja kahvan osat on koristeltu hopea- ja kuparilankaupotuksin. Tupen metalliosat on valettu messingistä.

Petersenin H-tyypin miekka koristelemattomalla terällä ja kuparilangoin pinnoitetulla kahvalla.

Petersenin H-tyypin miekka, jonka mallina on Hämeenlinnasta löydetty miekka. Terä on taottu esiteollisesta raudasta. Rautaiset kahvan osat on pinnoitettu hopea- ja kuparilangoin sekä messinkilevyillä. Puisen tupen solki on valettu messingistä.

Petersenin H-tyypin miekka kuvioteräksisin säilämerkein. Terä on pelkistämällä tehtyä terästä.

Ns. Mannheimin tyypin kahvalla varustettu miekka varhaiselta viikinkiajalta. Rautaiset kahvan osat on koristeltu hopea- ja kuparilangoin, tupen metalliosat messinkiä.

  Viikinkiaikainen Petersenin K-tyypin miekka, joka on valmistettu Irlannin Ballinderryn löydön mukaan.Terässä on kuvioteräksinen kirjoitus +VLFBERHT+, ja kahvan osat ovat hopealangoin pinnoitettua rautaa. Tupen metalliosat on valettu messingistä.

Lohkomaisella ponnella varustettu miekka, jonka esikuvana on löytö Lopelta.

Viikinkiaikainen Petersenin tyypin R miekka kuvioteräksisellä säiläkirjoituksella. Terä on pelkistämällä valmistettua terästä. Kahvan rautaíset osat on koristeltu hopealangoin ja kädensija on käärmeennahkaa. Nahkapinnotteisen tupen osat on valettu messingistä. Kahvan mallina on löytö Voldista, Norjasta.

Viikinkiaikainen Petersenin S-tyypin miekka. Kahvan osat ovat kupari- ja hopealankapinnoitteista rautaa, ja mallina on Euran Luistarin kalmistosta löydetyn miekan kahva. Terä on taottu 1800-luvun raudasta käyttäen mallina Sigridsholmista, Ruotsista löydettyä miekkaa. Ruotsin miekan tavoin terässä on kuvioteräksinen kirjoitus +INGELRIIMEFECIT+, "Ingelrii teki minut". Tupen metalliosat ovat valettua messinkiä.

Yksinkertainen, viikinkiaikainen Petersenin Y-tyypin miekka.

Petersenin Y-tyypin miekka, jonka mallina on Hämeenlinnan löytö.

Petersenin Y-tyypin miekka.